Olav og Frøydis Vestbøstad

fredag, mai 25, 2007

Nye og gamle ord

Dette er innlegg nr 100 på bloggen vår. Det er mange ord. Nokre av dei har vel ikkje vore så vise, men me håpar at noko av det har vore interessant.
Ord og ordsamansetningar er veldig spennande. I går høyrde eg på radioen at temaet "psykisk syke asylsøkere" vart diskutert. Ein skal halda tunga rett i munnen for å få det til!
Nikolai meddelte for nokre dagar sidan at han hadde planar om å skriva ei ny ordbok. Grunnen for det var han hadde fleire ord som ikkje var i bruk som burde ha vore det. I staden for 'konkurranse' så brukar han 'konkurrasjon'. Sidan me bur nær Skjetlein (ei grend på Leinstrand med ein tradisjonsrik jordbruksskule) så meinar han at ponniane som går på bakkane her i nærleiken burde heita Skjetleinsponni.
Den nye ordboka dukka opp som tema på reisa til Fitjar i samband med at me skulle på bryllupsfesten til Hilde og Truls. Nikolai er ganske oppteken av slektskap og han lurte på korleis slektskapet hans er med Hilde. Hilde er jo søskenbarn til mora. Tantene til Frøydis blir jo kalt gammaltanta hans. Han lurte difor på om Hilde var gammelsøskenbarnet hans. Frøydis forklarte at det var ingenting som heitte "gammelsøskenbarn". Han vart ikkje opprådd for det og avlerte denne, etter mi meining, geniale replikken. "Men hvis det hadd' vært nokka som hett 'gammelsøskenbarn', hadde Hilde vært det da?"

Etiketter: ,