Olav og Frøydis Vestbøstad

onsdag, oktober 31, 2007

Gratulera med reformasjonsdagen!



I dag er det 490 år sidan Martin Luther i fylgje kyrkjesoga slo opp dei 95 tesane på døra til slottskyrkja i Wittenberg (biletet). Luther hadde funne ut at mykje av det kyrkja stod for på hans tid ikkje hadde rot i bibelen og det ville han gjera folk merksame på.

Den reformerte kyrkja skal vera i ein kontinuerleg reformasjon, eller som det så vakkert heiter på latin: ecclesia reformata semper reformanda . Forandring i kyrkja er det ikkje så vanskeleg å få auge på i 2007. Diverre er det ikkje dei tre reformatoriske prinsippa sola scriptura (skrifta åleine), sola gratia (nåden åleine) og sola fide (trua åleine) som er styrande for utviklinga i vår tid.

I GKLI, kyrkja me arbeidde i fyrste perioden i Indonesia, vart reformasjonsdagen 31. oktober markert med samling i kyrkja. Kanskje kunne det vera noko å markera her i Noreg òg? Eit sunt alternativ til Halloween-markeringa som pågår i kveld.

Etiketter: , , , ,

tirsdag, oktober 30, 2007

mormor på sykehus

I går ble mamma Jorid innlagt på St.Olavs hospital. Hun har fått svimmel"anfall" de siste dagene og i går forverret det seg slik at hun ville til legevakten. Hun ringte meg og jeg dro bort for å følge. Da vi skulle dra og hun skulle ta på seg skoene mistet hun balansen og falt. 113 er et greitt nummer å ringe og etter et lite kvarter var ambulanse på plass. Nå ligger hun på gastroavd - det var der det var ledig medisinsk plass til utredning. Akkurat nå er det måling av hjertefrekvens som foregår. Ingenting å se på CT eller blodprøvesvar. Ikke ligner det virus på balansenerven og ikke ligner det på et nytt slag. Så, det eneste vi kan gjøre er å be for mormor - at de må finne ut hva det er og at det kan gå over.

Etiketter: , , ,

søndag, oktober 28, 2007

Biskop Ds J. Sinaga er død

Biskop Ds J. Sinaga døydde i dag kl 19.05 Wib (Vest-Indonesisk tid). Han vart nesten 83 år gammal. I 1965 braut han ut av den store batak-kyrkja HKBP og grunnla Indonesia Kristne Lutherske Kyrkje, GKLI. Han var leiar for kyrkja fram til eldste sonen, Dr. Sahala Sinaga, overtok som biskop i 2005.

Biskopen var ein dynamisk og visjonær kyrkjeleiar som ynskte å ta vare på og vidareføra arva frå Luther i Indonesia. På 1950-talet studerte han teologi i St. Paul i USA og etter det ville han gjennomføra ein luthersk reformasjon i Indonesia. I utgangspunktet ville han reformera HKBP, men det gjekk ikkje og han starta opp GKLI. Etter kvart fekk han kontakt med NLM og frå 1984 har det vore eit samarbeid mellom NLM og GKLI. Dette samarbeidet har til tider vore turbulent og Biskop Sinaga og misjonærane hadde slett ikkje samanfallande syn i alle ting. Sinaga ynskte å få starta ein teologisk høgskule og det fekk han gjennomført. Seminaret har aldri fått den betydning Sinaga såg for seg, men mange av studentane som har gått på seminaret står i meiningsfulle oppgåver rundt på Sumatra. Sinaga har og vore på besøk her i Norge.

Me fekk vera i GKLI-samanheng frå 1999-2001 då me budde i Sihabonghabong og underviste på seminaret. Etter det har me og hatt ein del kontakt med GKLI og personar i kyrkja.

Dogmatikk var Sinaga sitt fag og målet hans var å få gitt ut ein luthersk dogmatikk på indonesisk. Eg veit ikkje om den vart ferdig før han døydde.

Sinaga hadde ofte store planar og ikkje alt gjekk slik han tenkte. Han var ikkje alltid den som tok mest omsyn til andre og det var ikkje alltid like lett å samarbeida med han. Det er likevel med takksemd eg tenkjer på at eg har får lært han å kjenna. I dei siste åra har han hatt skrøpeleg helse. Han har hatt fleire slag og etter eit beinbrot har han vore nøydd til å bruka rullestol. Sjølv om han var skrøpeleg så hadde han glimtet i auga.

Det er spennande å sjå korleis GKLI vil utvikla seg no etter hans død. Kyrkja har hatt preg av å vera eit familiedynasti og det skal bli interessant å fylgja kyrkja framover. Må Gud velsigna GKLI og leiarane i kyrkja! Fred over Biskop Sinaga sitt minne.

Etiketter: ,

NIKOLAI SIN BURSDAGSGAVE



Litt av en gave og for en omvisning. Dere må nesten få være med fra starten; Nikolai fikk en bok som takk for innsatsen i Heimdal barnegospel; Helgenmysteriet. Den boka handlet om to gutter fra Nidarosdomens guttekor som overnattet i domen. Det skjedde mye rart i den boka og som lesere ble vi tatt med rundt i kirka.




Nikolai ble veldig interessert i Domen og alle dens hemmeligheter og tante Sissel brukte sine kontakter på å få gitt Nikolai litt mere innsyn i dette. Og i går skjedde det altså:

Høyt og lavt var vi. Trangt var det og vi var litt nervøse der vi vandret. Vi fikk komme dit det ikke er helt vanlig for alle å få komme og litt smugtitting på Domens skatter.


Så er det noe dere lurer på når det gjelder Domen, er det bare å spørre. Nikolai kan det meste nå. Takk til Øyvind og tante Sissel.

Etiketter: ,

torsdag, oktober 25, 2007

Gratulera, Fitjar

Fitjar kommune er fyrste kommunen i Noreg med full breibandsdekning. Gratulera! Det er Fitjar Kraftlag som har ordna dette. Fitjar Kraftlag er forresten ein av dei rimelegaste straumleverandørane i landet for tida. Bra jobba, folkens!

Etiketter:

Operasjon Dagsverk

I dag har det vore Operasjon Dagsverk. Johanne og to venninner har hatt salg av kaker, kaffi og saft utanfor Rema 1000 på Heimdal. Dei fekk inn kr 750 på kort stund. Flott jobba, jenter!

Etiketter: , , ,

tirsdag, oktober 23, 2007

Nei til diskriminering?


Soknerådet i Tromsø Domkirke har vedteke at dei ikkje ynskjer å støtta einskilde kristne organisasjonar med offer. Det er dei jo frie til å vedta. Og ein må jo vera fri til å meina kva som helst, i alle fall så lenge det er politisk korrekt.

Vårt Land skriv at vedtakets andre punkt slo fast at «menighetsrådet ikke innvilger offer til organisasjoner som i sin virksomhet eller i uttalelse fremmer diskriminering, for eksempel på grunnlag av rase, kjønn eller seksuell legning.»
Det er jo ei spenstig formulering og eg er altså tilsett i ein av dei organisasjonane som i verksemd og uttale fremjar diskriminering. Det er det jo verdt å ta til etterretning. Eg skammar meg heller ikkje over å vera det.
Elles så er eg glad for at soknerådet i Tromsø Domkirke er så rause at dei går inn for å ikkje forskjelsbehandla nokon av dei som søkjer om kollekt, i alle fall så lenge dei er samde med det Tromsø Domkirke meinar! Så får det heller våga seg om det framleis er nokon som føler seg forplikta på Bibelen og vedkjenningsskriftene. Lenge leve ytringsfridomen!

Etiketter: , , , , , , , ,

SÅNN GÅR NO DAGAN


Det skjer ikke så mye utenom det vanlige i det Vestbøstadske hjem, men vi spiser da sunt:-) og har det bra.

mandag, oktober 15, 2007

I dag så hele gjengen God Morgen Norge på TV2 mellom 7:30 og 8:00. Tema var organdonasjon. Hilde og Truls var gjester der sammen med Sylvia Brustad. Truls har fått to nye lunger og i kveld vises dokumentaren på TV2 om hans historie. Hilde har stått ved hans side hele tiden og siden hun er min kusine har vi og fått del i dette på en meget spesiell måte. Du har vel et organdonasjonskort i lommeboka du og?

KONSERTEN STOR SUKSESS



I går var vi ca 100 stk samlet på konsert med Bjarte Leithaug. Det var kjempeflott. Mange fine sanger, sangere og musikere for øvrig. Vil rett og slett si at det var en suksess fra ende til annen:-)

Det ble stort salg av CD-er og notebøker før og etter. Kanskje noen får en CD til jul i år?

tirsdag, oktober 09, 2007

Haustferie

Ungane har fri frå skulen denne veka. Frøydis jobbar. Torsdag kjem farmor og farfar på besøk. Det gledar me oss til.

I ettermiddag kom me igjen frå Åfjord. Med oss hadde me 13 aurar og 1 røye. Det var fangsten på garnet Nikolai og eg sette i går. Mormor fekk to fiskar, nokre havna i frysaren og resten hadde me til middag. Sprøsteikt aure med rømme. Nydeleg!

Etiketter: , ,

Hvis ingen går i fella...


Det er snart jul, men ikkje alle kjem til å få feira den. Søndag morgon fekk me fanga denne rakkaren i kjøkkenbenken.

Den musa gav inspirasjon til Frøydis slik at då ho skulle ha andak på familiespeidinga så las ho frå ei bok som heiter "En mus forteller". Boka handla om ei mus som var med i båten då Jesus stilla stormen.

Søndag ettermiddag reiste eg og borna til Åfjord og var på Breivolden to netter. I går dukka det opp ei mus på divanen. Det såg ut til at den ville sjå TV med oss. Det fekk ho ikkje lov til. Eg fekk heller ikkje lov til å drepa den, så musa vart fanga under ein balje og boren ut i friluft. Den var litt sløv så det er godt mogleg at den hadde smakt på rottegifta. Så spørs det om den kviknar til igjen slik at den får feira jul.

Familiespeiding


Siste aktivitet i Heimdal menighet er familiespeiding. Den føregår ute i Guds frie natur. Den yngre garde her i huset lurte på om det var at ein skulle gå ut i skogen og så skulle ein speida etter resten av familien. Det var nesten slik. Fyrste samling var sist søndag og me gjekk til Lauglovatnet. Der var det bål, grilling og ei samlingsstund. Fem famliliar var representert så det er absolutt mulighet for fleire å bli med. Det skal vera ei samling til før jul. Me var heldige med verert. Det var kraftige regnbyger både før og etter skogsturen, men delvis skya stort sett opphaldsver medan me var ute.

Etiketter: , , ,

Forskningsdagane 2007


Det er ei stund sidan, men her er nokre glimt frå forskningsdagane. Det var mange ulike aktivitetar. Nikolai køyrde kybernetisk sykkel. Den går framover når du legg tyngda framover og bakover når du legg deg bakover. Brita laga seg elektronisk navneskilt. Bokstavane rullar over displayet.

Etiketter: , ,

fredag, oktober 05, 2007

KONSERT MED BJARTE LEITHAUG og kongebarna

Neste søndag - 14.okt kl 17:00 - arrangerer Kongebarna konsert med Bjarte Leithaug i Betania. Det blir knall! Kom da vel:-)